Veranda on a Roof – India

_DSC1610-1

Located on the roof of a 12 storey building of a duplex apartment, this space was conceptualized as a ‘Veranda’. (Hindi meaning: A transitional space between public and private area or, between a house and a street). A concept, which conjures up an image of a welcoming social space meant for all.

_DSC3413-1

Traditionally, verandas have always been an integral part of our homes. However, in recent years, to a certain degree forgotten and disappeared. A veranda was always an element, central to making our houses into homes, an accidental space for long conversations, a place for one to relax and unwind.

_DSC1612-1

But, the ‘Veranda on the Roof’ is no accidental space. It is a space designed keeping in mind the family and their clear understanding of a special place they wanted to add to their home. A space crafted out from their lifestyle which revolves around books, food and plants. Hence, this ‘Veranda on the Roof’ houses a library and a pantry, which extend into a terrace, or in other words, parts of terrace which are covered to accommodate a reading nook and a pantry.

_DSC3395-1

The design intends a play on the senses as one approaches the place through a wooden staircase from the living room below. The existing walls of the staircase were broken down and roof was created to open up the space and get better connection. This enabled us to make the Veranda into an extension to the main house below while allowing the two levels to engage in a dialogue.

Veranda_on_a_Roof_03_Axonometric

Bold earthy undertones of the cement textured walls and Teak wood furniture are used to set the tone of this space. The roof library overlooks the terrace garden through a wooden glass paneled façade, which gives a notion of an enclosure that can open up completely, blurring the boundaries of the inside from the outside. This uniformity of space is also accentuated by the use of natural materials like cement plaster, teak wood, granite stone and brass metal which span inside as well as outside. The hand movement imprints on the cement plaster constantly give a sense of tactility of the process that has undergone to make its architecture.

Veranda_on_a_Roof_01_Plan

The low-on-clutter, minimal furniture allows for easy movement. The library unit is designed to be understated in its form so as to consciously reduce its visual impact. A metal staircase hung from stainless steel wires on one end and anchored to a wooden beam on the other leads to a store room above. Here, the treads are designed in a way, so as to perfectly align with the shelves of the library unit. Similarly, a lot of elements such as the door handle, door stopper, tower bolts, drawer handles are custom designed to follow this language with the notion to fade away.

Veranda_on_a_Roof_02_Section

The fully equipped pantry on the terrace continues to have the same language where the thrilling idea of cooking outdoors is explored. Walking on the gravel produces a sound which triggers the memory of being in the outdoors. The gravel floor is used in parts across the terrace to heighten this tangibility. A reading nook, which sits along the water fall and a lotus pond within it, is a tranquil setting to indulge into a piece of literature with the garden partly screening it.

  • Architects

    Studio Course
  • Location

    Amar Renaissance, Sopanbaug, Behind Empress Garden, Kavade Mala, Ghorpadi, Pune, Maharashtra 411001, India.
  • Architect in Charge

    Kalpak Shah
  • Area

    50.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

    Hemant Patil
  • Manufacturers

    Saint Gobain

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s