Anmyeondo House – South Korea

DSC02806

The owner of the house had been injured from a car accident in his teens. Since the accident, he was forced to spend much of his time in bed and during these long hours, the only thing in his view was the old ceiling and lamps of his old house.

 

 

Perhaps it was because of the wind and snow on the western coast island, the roof of the house was low and the house had a long eaves. The owner always had the lights on in his room, it being dark from the lack of sunlight through the windows. The house was cold during the winter and humid during the summers due to the poor insulation. Even the bathroom was cold and dark, making it even more difficult when a helper assisted the owner in washing himself.

More than these physical discomforts, what the owner disliked most was the difficulty in communicating with his family. Because the house was composed of hallways, it was hard to catch sight of his family from his room. On the days his siblings and his nephews and nieces visited, he could only hear their presence through his ears. He regretted that he could never see his nephews and nieces play in the living room or out in the yard.

 

Finally, the owner decided to give himself a gift. A gift of a house that was warm and bright with sunlight all day long. A house that had a view of the sky, instead of lamps. A house where his family was visible right from his bed. The owner lived with his mother and father, and his grandmother lived in the house right next door. All he wanted was a house with enough room for the three of them with a small room on the second floor for his siblings and nephews and nieces when they visited.

 

During the design process, the issues he pondered most was how to build a southeast-facing house that would be bright all day long without having to turn on the lights, and how he would have a view of the yard and garden from inside the house. In short, he wanted an open house that was well connected to the sunlight and external surroundings.

In order to insulate, heat, and adjust the humidity of the house through high ceilings, the house used an external insulation and warm-roof method where the lower level of the house was made of reinforced concreted, while the upper level was made of a lightweight wood frame. In order to resolve the issue of the reverse gable roof structure, steel truss was used to disperse the weight of the roof that was concentrated in the middle.

 

 

  • Architects

    JYA-RCHITECTS
  • Location

    Anmyeondo, South Korea
  • Architects in Charge

    Won Youmin, Jo Janghee, Paik Myoungwha, Choi Yoomi
  • Area

    176.83 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

    Hwang Hyochel
  • Manufacturers

    KCC

    Source : Arch Daily

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s