The Qiyun Mountain Tree House – China

008

The Qiyun Mountain Tree House is located in the region of Xiuning County which is 33 kilometres south of Huangshan City, Anhui Province. As a part of the Qiyun Mountain Scenic Area, the tree house is surrounded by a sea of red cedars.

 

 

The 11-metre-tall tree house is of the same height as its neighboring mature-age red cedars. The house is a superposition of seven rooms as large as six to nine square meters, i.e., the entrance hall, two bedrooms, two bathrooms, the living room and the landscape room. The two sets of bedrooms and bathrooms are separated by the entrance hall, thus available for two families to live in at the same time without disturbing one another. The living room and the landscape room are built at the top of the house as public space. All seven rooms are connected by a spiral staircase in the center.

 

 

The house invites the guests in from the glass glazed gallery in the central layer leading to the entrance hall before they go upstairs/downstairs to the two sets of rooms. The guests get to each room by climbing up/down climbing 1.6 meters up/down the central spiral staircase. As they move to different parts of the house, a panoramic view of the forest is guaranteed, offering a unique visitor experience of enjoying the forest scene at different heights.

 

The rooms in the tree house are not big at all. In fact, they were designed to be extremely small. Yet, the glass window at one end of the room is as big as the entire wall that faces the view. Though the guests stay in a small room, their attention is drawn to a great expanse of forest outside the window.

 

 

The house is a steel-structure piece. The structural core of the central spiral staircase was first built, joined by the cantilevered room structure. Given the concern that wood from other regions might cause plant disease and insect pest to this area, red cedar wood was chosen as the façade material for the tree house.

 

  • Architects

    Bengo Studio
  • Location

    Xiuning, Anhui, China
  • Lead Architects

    Xiang Nan, Yao Zhong
  • Area

    120.0 m2
  • Project Year

    2016
  • Photographs

    Chen Hao, Courtesy of Bengo Studio
  • Source : ArchDaily

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s